Gödence ve Kızıldağlar'ın Önemi

godence

Salı, 05 Mart 2019 13:23

Gödence ve Kızıldağlar'ın Önemi

Seferihisar Doğanbey , Ürkmez sırtlarından başlayarak yükselen Kızıldağlar, çok geniş bir yay çizerek, bir uçu Kilizman ve Balcova’ya, diğer uçu Menderes ilcesine dayanır. Kızıldağlar, İzmir için olağanüstü önemli bölgedir. Çünkü, bu dağlar ucsuz kızıl çam ormanlarıyla İzmir’in tam anlamıyla akcigerleridir.

İzmir için tek yağış ve su havzası olan Kızıldağlar hala tertemizdir.İzmir’in içme suyunu kullandığı Tahtalı barajına kış sularını vermektedir.Kızıldağların etekleri, Tahtalı barajı, Seferihisar barajı, Balcova barajı, Ulamış,Kavakdre, Sandı,Payamlı , Bademler göletleriyle olağanüstü bir önem arz eder.Derin vadiler ve dere yataklarıyla deniz rüzgarlarını doruklarına kadar alan bu coğrafya kendine özgü bir ekolojiye sahiptir.

Antik çağlardan günümüze kadar tarım yapılmaktadır Efemçukuru, Payamlı, Kavacık, Camtepe ve Gödence köyü Kızıldağların doruklarındaki köylerimizdir.
Sofralık ve şaraplık üzüm, zeytin tarımı bölgenin karakteristik özelliğidir.

Kategori Gödence
Salı, 05 Mart 2019 13:04

Gödence

Gödence’nin geçmişinin üç bin yıl öncesine, antik çağlara dayandığı tahmin edilmektedir Bölgede sırayla İyonlar, İranlılar,Lidyalılar, Ispartalılar, Makedonyalılar, Bizans ve Romalıların ardından Selcuklular ve Osmanlılar yaşamıştır. Gödence yöresi, antik Teos kentinin şarap ve zeytinyağı üretim bölgesiydi. Şimdiki Akarca koyu ile Sıgacık İyonların en önemli limanlarıydı. 12 İyon kentine bu limanlardan şarap ve zeytinyağı gönderilirdi. Seferihisar ilcesindeki antik Teos kentinde bulunan DİONYSOS Tapınağı, Anadolu’da şarap ve bereket tanrısı olan Dionysos adına inşa edilmiş en büyük tapınaklardan biridir. Teos kenti antik çağın en önemli, kültür, sanat ve ticaret merkezydi.

Şenliklerde çeşmelerinden şarap akan kent, tiyatronun beşiğiydi. MÖ, 3. yüzyılda İyonyalı aktörler birliği ilk kez burada kurulmuştu. 1800 yılların başında Konya Hadim bölgesinden Selcuklu Türkmenlerinden bir grubun göç ederek Gödence’ye yerleştiği bilinmektedir. Köyün veba salgını nedenliyle önemli nüfus kaybına uğradığı mevcut kalıntılardan anlaşılmaktadır. Gödence’nin cevresinde, varlığı 250-300 yıl öncesine dayanan Karalar, Cercemler, Akcakaya, Payamiçi gibi küçük yerleşim yerlerinin bu güne kalan izleri, bölgenin çok önemli üretim ve yerleşim alanı olduğunu göstermektedir. Gödence halkı, örgütlenerek l972 yılında kurmuş olduğu koopertifle, bölgesinin tüm tarihsel kültürünü ve üretim mirasını , onun manevi sorumluğunu üstlenerek sahiplenmektedir.

Kategori Gödence

Adres

Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

Seferihisar / İzmir

 

Bizi Takip Edin

© 2021 Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi

Fotoğraflar GÜNDAŞ REKLAM arşivi olup, Mustafa GÜNDAŞ’a aittir.
Her hakkı mahfuzdur.
Web sitemizi şu ana dek

Web Analytics
kişi ziyaret etmiştir.
Gundas Reklam
AsistWeb